Please select your page

Şapte ani de AICC



            Anul 2018 a reprezentat pentru Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) un an cu numeroase proiecte culturale de succes, asociația făcând un pas important și spre o mai largă deschidere spre promovare a activității în spațiul public. AICC a continuat să deruleze proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române și a informațiilor obiective despre România, motiv pentru care s-a bucurat de o remarcabilă acoperire mediatică.

           În urma concursului de selecţie a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, AICC a câștigat proiectul cultural „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”. Proiectul a constat în realizarea unei expoziții itinerante la nivel național și internațional dedicată aniversării Marii Uniri și în dezvoltatea unui website (www.centenar-romania.ro) și a unei aplicații mobile pentru android. Scopul proiectului a fost de a prezenta într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile și gândirea politică a personalităților emblematice care au avut un rol fundamental la construcția Marii Uniri.

           Proiectul a cuprins fotografii și informații despre viața și implicarea în Marea Unire a 18 lideri politici și intelectuali (Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Văitoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu) care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și au avut parte totodată de un destin tragic, fiind închiși și ostracizați în închisorile comuniste. Biografiile lor sunt impresionante, iar modul în care şi-au sfârşit vieţile în închisoare este tulburător şi dramatic.

           Partenerii proiectului: Biblioteca Națională a României, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Universitatea din Pitești, Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” Chișinău, ICR Bruxelles, Compania Națională Aeroporturi București.

            Pe parcursul anului centenar 2018, Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) a organizat 10 vernisaje, în diverse locații din țară și din străinătate, în semn de omagiu pentru generația care a reușit desăvârșirea statului național român prin unirea provinciilor românești cu România.

 

1.         25 octombrie - 31 octombrie 2018: Biblioteca Națională a României, București



           Pe data de 25 octombrie 2018 a avut loc vernisajul expoziției Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”, dedicat Centenarului Marii Uniri și Primului Război Mondial. Locația evenimentului a fost Biblioteca Națională a României – Sala Mircea Vulcănescu, din Bd. Unirii, nr. 22, sector 3, București.

           La eveniment au luat cuvântul: istoric Mihai – Liviu FLOROIU, Coordonator proiecte AICC; Dr. Constantin CORNEANU, Membru Consiliul Științific AICC; Dr. Ion CONSTANTIN, Membru Consiliul Științific AICC; Ion Andrei GHERASIM, Președinte Executiv Fundația Corneliu Coposu; Dr. Leonard VELCESCU, Președinte de Onoare AICC, moderator eveniment Laura-Alexandra Ostafe, coordonator proiecte AICC.

            În cadrul evenimentului a fost lansat în premieră site-ul https://centenarromania.ro dedicat Centenarului Marii Uniri care își propune să aducă în centrul atenției publice biografiile celor mai reprezentative figuri naționale (intelectuali, prim-miniștri, reprezentanți ai partidelor politice, militari și generali ai Armatei Române, episcopi etc.) care, indiferent de confesiune, religie și culoare politică, au luptat pentru un obiectiv comun, pentru o Românie mare, puternică, democratică și indivizibilă.

 

2.        2 noiembrie - 10 noiembrie 2018: Pasaj Universitate, București



           Expoziția foto-documentară „Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție” a fost expusă în Pasajul Universității până în data de 10 noiembrie 2018. Personalități care au scris istoria Marii Uniri și împotriva cărora s-a întors istoria în perioada comunistă au fost admirate de zeci de mii de trecători din pasajul pietonal universitar. Impactul vizual și social al figurilor marcante care au făcut istorie la 1918 a fost impresionant, numeroase persoane s-au oprit lângă panourile expoziției citind fără întrerupere despre sacrificiul românilor din Primul Război Mondial, iscusința diplomatică și propagandistică a intelectualilor și personalităților acelor timpuri.

 

3.         13 noiembrie 2018 - 20 noiembrie 2018: Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, Pitești

 

           Marți, 13 noiembrie 2018, la ora 13:00, în holul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare Martirii Marii Uniri. Destinele unei generaţii de excepţie”, organizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană.

           La eveniment au luat cuvântul: Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, Leonard Velcescu, președintele de onoare al Asociației Identitate Culturală Contemporană, Conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, rectorul Universității Pitești, Ion Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu și Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

           Expoziţia a putut fi vizitată la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș în perioada 13-20 noiembrie 2018.



4.         20 - 26 noiembrie 2018: Universitatea din Pitești, Rectorat



           AICC a continuat seria vernisajelor dedicate Centenarului Marii Uniri în municipiul Pitești. În parteneriat cu Universitatea din Pitești, la rectoratul universității au avut loc expoziția despre generația unirii și concertul dedicat celor „100 de ani de la Mare Unire”, format din corul de studenți de la Departamentul Muzical al Universității și corul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a corpului profesoral din cadrul Universității Pitești. Programul a fost alcătuit atât din cântece patriotice, cât și din cântece populare culese din toate zonele țării.

 

5.         17 noiembrie 2018 - 05 decembrie 2018: Galeria de Artă „Virgil Coman”, Constanța



           Pe simezele Galeriei de Artă „Virgil Coman” s-a deschis sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 11.30, expoziția foto-documentară „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”. La vernisaj au participat reprezentanții AICC, Laura Stroe - președinte al Asociației Culturale „Wild Art”, Dan Ferariu - vicepreședinte și Stănică Enache - președinte al Clusterului Inomar, corul Callatis al Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia și Ansamblul de Dansuri Tradiționale Iholu, care promovează identitatea și valorile aromânilor prin muzică și dans. Pe culoarul Galeriei de Artă Virgil Coman”, aflat în pasajul de trecători din Constanța, expoziția a fost vizitată de câteva mii de trecători până pe data de 5 decembrie 2018.



6.       20 noiembrie 2018 - 25 noiembrie 2018: Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău



           Pe 20 noiembrie 2018, la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău au fost omagiați în fața studenților basarabeni oamenii politici și de cultură care acum 100 de ani au reușit să împlinească visul de a face o Românie Mare, reîntregită.

           Au luat cuvântul: Prof. Univ. Dr. Sergiu Musteață, Membru Consiliul Științific AICC; Dr. Liviu Țăranu, Membru Consiliul Științific AICC; Dr. Constantin CORNEANU, Membru Consiliul Științific AICC. Expoziţia a putut fi vizitată la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” până pe 25 noiembrie 2018.



7.         26 noiembrie 2018: Liceul teoretic „George Meniuc”, Chișinău



            În prezența elevilor basarabeni de la Liceul Teoretic George Meniuc” din Municipiul Chișinău s-a ținut o lecție publică de istorie despre Marea Unire, evenimentul politic major al anului 1918 care a consfințit unirea tuturor provinciilor românești. Domnul Sergiu Musteață, doctor în istorie, profesor UPS Ion Creangă” a povestit elevilor activitatea liderilor basarabeni care au luptat pentru unirea Basarabiei cu România la 1918. În sălile de curs au fost prezentate și panourile expoziției AICC, dedicate generației Marii Uniri.

 

8.         29 noiembrie 2018: Muzeul Autoworld din Parcul Cinquantenaire din Bruxelles

 

           Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Asociația Identitate Culturală Contemporană și Institutul Cultural Român Bruxelles au prezentat, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția foto-documentară „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”. Expoziția a fost prezentată în premieră în limba engleză, pe un sistem de afișaj de tip roll-up banner.

           Evenimentul a avut loc la Muzeul Autoworld din Parcul Cinquantenaire din Bruxelles și a fost urmat de o recepție oferită de către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și Ambasada României în Regatul Belgiei în cinstea celebrării Zilei Naționale și a Centenarului României moderne.

 

9.         30 noiembrie - 5 decembrie 2018: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Chișinău



           În perioada 30 noiembrie - 5 decembrie 2018, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” din Chișinău a fost găzduită de conducerea bibliotecii expoziția AICC. În fața unui public numeros au ținut prezentări și comunicări: Academicianul Sergiu Chircă; Ion Negrei, istoric, om politic; Tudor Țopa, scriitor, publicist, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova; Alexandru Ganenco, istoric, publicist, editor; academicianul Boris Găină. Moderator: istoricul Alexandru Moraru.



10.     1 decembrie 2018 - 1 martie 2019: Aeropotul Internațional „Henri Coandă” București



           În intervalul 1 decembrie 2018 - 1 martie 2019, în incinta terminalului „Plecări Interne” din cadrul Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, pasagerii aeroportului au putut vizita expoziția „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”, organizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) în parteneriat cu Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

 

Alte proiecte



ü    Joi, 22 martie 2018, Asociația Identitate Culturală Contemporană împreună cu Fundația Europeană Titulescu au organizat simpozionul șțiințific: „Adevărurile unei clipe istorice - 27 martie 1918. Geopolitica prezentului”, dedicat Centenarului Unirii României cu Basarabiei. La deschiderea simpozionului au susținut alocuțiuni: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE, ambasador Mihai GRIBINCEA, academician Răzvan THEODORESCU. Au susținut comunicări științifice: Prof. univ. dr. Ioan SCURTU, Dr.  Ion CONSTANTIN, Prof. univ. dr. Sergiu MUSTAȚĂ, Prof. univ. dr. Ion GIURCĂ, Dr. Constantin Corneanu, Dr. Vasile Buga, Dr. Iulian FOTA și Ambasador Dumitru PREDA.

 

ü    Miercuri, 28 martie 2018, elevii de la Liceul de Artă „Dinu Lipati” din Pitești au participat la expoziția de fotografii cu reprezentări de daci realizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană și la susținerea comunicării științifice „Arta iconografică romană în timpul lui Traian (98-117 d.Hr.)”, de către dr. Leonard Velcescu.



ü    În intervalul 03 - 05 august 2018, Primăria Orașului Ocnele Mari și Casa de Cultură „Mircea Demetriade” au organizat cea de-a III-a ediție a Festivalului Buridava. Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri, 3 august, ora 10.30, la Casa de Cultură din Ocnele Mari, cu expoziția de artă fotografică dedicată statuilor de daci din Forul lui Traian, organizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană și prezentată de istoricul de artă, Leonard Velcescu.



ü    În perioada 04 - 05 octombrie 2018, Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) a participat la Simpozionul Internațional „Drobeta. Archaeology and History”, organizat de secția Arheologie-Istorie a Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin. În cadrul simpozionului a avut loc lansarea de carte susținută financiar de Asociația Identitate Culturală Contemporană - „Divus Traianus. Studii de istorie și arheologie despre împăratul Traian și epoca sa”, coordonatori Constantin C. Petolescu, Leonard Velcescu.



ü    Luni, 19 noiembrie 2018, Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) în parteneriat cu Asociația de Promovare a Activităților Cultural-Științifice Susținem Valorile și Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj au organizat evenimentul „România 100. Simboluri identitare. Portrete de daci și romani”. În cadrul evenimentului a fost dezvelit un bust din marmură albă al regelui Decebal, în terminalul de plecări de la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj. Evenimentul s-a ținut în prezenţa a numeroşi invitaţi din rândul autorităţilor locale, a unor importanţi oameni de cultură de la nivel local şi naţional, dar şi a autorităţilor din mediul aeroportuar şi a reprezentanţilor presei. Cu ocazia inaugurării bustului de dac a fost vernisată și o expoziție cu portrete de daci de pe Columna lui Traian. Scopul expoziţiei a fost de a promova valorile de identitate culturală națională, printr-o incursiune istorică în civilizația daco-romană.



ü    Vineri, 7 decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Nicolae Petrescu Comnen, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Primăria orașului Florența, cu sprijinul Asociației Culturale Alter.NATIVA și al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și cu colaborarea Institutului istoric toscan pentru Rezistență și Epoca Contemporană și al Arhidiocezei de Florența au organizat simpozionul „Nicolae Petrescu Comnen. Diplomat român, cetățean de onoare al Florenței și europeist”, dedicat marelui diplomat român, ministru de externe, ministru plenipotențiar al României la Berna, Berlin și Sfântul Scaun și ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, avocat, profesor, jurnalist și om politic român rămas în exil la Florența unde s-a stins din viață la data de 8 decembrie 1958. Numele lui face parte din istoria acestui oraș, care, în data de 14 mai 1945, îi conferă titlul de Cetățean de Onoare al Florenței pentru eforturile depuse la salvarea comorilor artistice și pentru protejarea cetățenilor de ororile războiului. La deschiderea evenimentului au susținut intervenții: Giovanni Bettarini, Consilier pentru relații internaționale în cadrul Primăriei orașului Florența, E.S. Prof. univ. Dr. Liviu-Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Em.S. Card. Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florența, E.S. Amb. Dr. Lazăr Comănescu, fost Ministru de externe al României și Melania Cristina Cotoi, ghid specializat la Florența, din partea Asociației Culturale Alter. NATIVA și a Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC-România).

           În partea a doua a simpozionului au intervenit: Lect. univ. Dr. Adrian Vițalaru de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și autorul volumului „Nicolae Petrescu Comnen. Diplomat”, Prof. univ. Dr. Francesco Guida şi Prof. univ. Dr. Alberto Basciani de la Universitatea Roma Tre, iar de la Universitatea din Florența, Prof. univ. Dr. Simone Neri Serneri, președinte al Institutului istoric toscan pentru Rezistență și Epoca Contemporană şi Prof. univ. Dr. Giulio Conticelli, președintele Comisiei ministeriale pentru ediția națională a operelor lui „Giorgio La Pira”.

           La finalul zilei, la Cimitirul „Delle Porte Sante” a avut și loc o depunere de coroane și flori la mormântul lui Nicolae Petrescu Comnen la care au participat reprezentanți ai instituțiilor românești și italiene și reprezentanți ai comunității românești și ai principalelor culte religioase.

 

ü    În luna aprilie 2018 a fost lansată aplicația mobilă „Hărțile Basarabiei” prin intermediul căreia ne-am propus să prezentăm informaţii și imagini despre 50 de hărţi vechi ale teritoriului dintre Prut și Nistru. Aplicația vă ghidează într-o incursiune istorică și culturală privind evoluția frontierelor Basarabiei istorice în cinci secole de cartografie. Frontierele trecute pe hărți reprezintă consecințe nemijlocite ale invaziilor barbare, turco-tătare, rusești, iar ulterior - sovietice. Hărțile expuse ilustrează foarte bine ideile marelui om politic Mihail Kogălniceanu: „Patria noastră, prin o vrednică de toată jalea soartă, a fost menită din cea mai bătrână vechime să fie teatrul năvălirilor străinilor”.

           Aplicaţia a fost realizată în urma parteneriatului dintre Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (http://www.muzeulhartilor.ro) şi Asociaţia Identitate CuIturală Contemporană, graţie efortului voluntar al inginerilor software din firma Gemini Solutions. Aplicația este disponibilă gratuit în Google Play.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.aicc.hartibasarabia



ü    În perspectiva sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, Asociația Identitate Culturală Contemporană a realizat în toamna anului 2018 o aplicație mobilă gratuită pentru mobil (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.aicc.generatiaunirii) și un website (www.centenar-romania.ro). Unul dintre obiectivele constante ale asociației a fost să continue și să dezvolte conexiunea dintre identitatea culturală și interesul acordat de tineri pentru cultură și tehnologie. Aplicațiile mobile și website-urile sunt o oportunitate extraordinară prin care se pot cunoaște mult mai ușor informații despre oameni, istorie, tradiții, muzee, clădiri istorice, locații care au semnificație importantă pentru cultura și identitatea noastră națională.

     În contextul anului centenar, ne-am propus să-i ajutăm pe utilizatori să cunoască informații obiective și validate științific despre o serie de personalități și liderii politici care și-au legat destinul de actul sublim de voință națională de la 1918. Oameni precum: Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Vătoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu, pentru care le datorăm înfăptuirea României moderne, au făcut obiectul realizării conținutului pentru website și aplicație. Scopul aplicației este de a aduce în conștiința publicului secolului XXI, într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne, biografiile acestor oameni care au luptat pentru o Românie mare, puternică și indivizibilă.

ü    O atenție constantă am acordat-o și comunicării publice prin social media a proiectelor și evenimentelor organizate de-a lungul anului de asociație. Au fost create și dezvoltate mai multe pagini de facebook pentru informarea publică, printre care amintim pe cea mai importantă - Generația Unirii (https://www.facebook.com/Generatia-Unirii-567147573700620/), dedicată Centenarului României, prin care au fost promovate informații și fotografii inedite despre elitele politice, intelectuale și religioase ale Marii Uniri.

Mobile apps




Bucharest Museums
Cluj Napoca Museums
Bucharest Jewish Heritage
Constanta Museums