Please select your page

Șase ani de AICC

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) a continuat şi în anul 2017 să deruleaze proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române și a informațiilor obiective despre România.

Primăria municipiului București a aprobat în luna martie a anului 2017 una dintre cele mai importante idei ale AICC, „Proiectul pentru realizarea și amplasarea în București a replicii unei statui antice de nobil dac”, iar comisia pentru pregătirea Aniversării Marii Uniri, condusă de acad. Răzvan Theodorescu, a decis să sprijine acest proiectul. Primăria va aloca spațiul, respectiv Parcul Izvor și va plăti realizarea soclului.(https://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-premiera-la-centenarul-unirii-o-statuie-de-nobil-dac-veche-1-900-de-ani-va-fi-amplasata-parcul-izvor-1784451)

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) a participat la Simpozionul Internațional „Drobeta. Archaeology and History”, organizat de secția Arheologie-Istorie a Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin în perioada 15-16 iunie 2017.

AICC a prezentat la secțiunea „Divus Traianus”, 1900 de ani de la moartea lui Traian (în 9 august 117, la Selinus, Cilicia), lucrările: „The portrait of Trajan Emperor in the Roman sculptural art”, susținută de președintele de onoare AICC, dr. Leonard Velcescu și Proiectul AICC pentru realizarea şi amplasarea în Bucureşti a replicii unei statui antice de nobil dac – „Project for the realization and locate in Bucharest of a replica of noble statue of Dacian from Florence”, susținută de Laura-Alexandra Ostafe, Coordonator proiecte culturale.
În cadrul acestui Simpozion Internațional, AICC a organizat și a prezentat expoziția „Symbols of cultural identity – Monumental statues of the Dacians of the Trajan’s Forum”.

Pe data de 11 septembrie 2017 în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină Generală din cadrul UMF „Carol Davila” s-a desfășurat o sesiune științifică jubiliară a împlinit 15 ani de la înființarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden. Comunicările din cadrul sesiunii au abordat aspecte privind relațiile germane-române de-a lungul timpului, precum și teme academice specifice.

Printre participanții la acest eveniment s-au numărat și membrii Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) - dr. Leonard VELCESCU, care a prezentat lucrarea „Simboluri culturale identitare ale României” și Laura-Alexandra OSTAFE, care a prezentat „Proiect Vreau un dac în București”.

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti au organizat miercuri, 13 septembrie 2017, ora 11.00, expoziția „ORIGINI”, care își propune să aducă în atenţia pasagerilor valori ale istoriei antice românești, prin prezentarea unor episoade reprezentative pentru relațiile dintre daci și romani. Evenimentul a fost încununat de momentul dezvelirii statuii „Bust de nobil dac”, opera sculptorului Ioan Bolocan, urmat de o tombolă tematică.

Expoziția, care va fi deschisă până pe 22 august 2019, este organizată la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti și poate fi admirată pe culoarul de trecere dintre terminalul Sosiri și Plecări.

Vineri, 10 noiembrie 2017 la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte din cadrul Universității din Pitești, AICC a organizat expoziția „Reprezentări sculpturale de daci în arta română”, iar Leonard VELCESCU a susținut comunicarea „Simboluri identitare culturale ale României. Monumente Arhitecturale și Arta Iconografică în timpul Domniei lui Traian 98-117 d.Hr.”.


ALTE PROIECTE:

Asociația Convergențe Europene (ACE) și Asociația Eurocentrica au anunțat câștigătorii celei de a III-a ediții a concursului de eseuri “Identitate românească în spațiul european”:

Premiul I – Marina Ivanov (Odesa), Carolina Vlad (Transcarpatia), Vasile Bărbuță (Cernăuți)
Premiul II – Ion Pungă
Premiul III – Valentin Gherghișan
Premiul Asociației “Identitate Culturală Contemporană” (AICC) – Mihaela Exari
Premiul ”Identitate Europeană” – Darina Nicora
Mențiuni: Olena Muntian, Sveatoslav Oltu, Denis Caranghel, David Rojintovschii, Mihaela Lupașco.

Participanții la concurs vor obține câte o tabletă Internet, cărți și alte materiale promoționale, premierea urmând să aibă loc în regiunile de reședință ale acestora, la o dată care va fi stabilită în funcție de disponibilitatea organizatorilor concursului și a corpului diplomatic de la consulatele României din Cernăuți, Odesa și Slatina (Solotvino).

În fiecare an, mii de persoane din industria artei vin la expoziția ArtExpo New York în căutarea artiștilor care vor contura tendințele galeriilor din întreaga lume. Această expoziție este considerată cea mai mare adunare internațională care atrage proprietari de galerii de artă și manageri, designeri de interior, arhitecți și mulți alții.

Galeria a fost o ocazie deosebită unde sculptorul Ion Bolocan - membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și al Uniunii Artiștilor Plastici din România, a putut reprezenta și promova Asociația Identitate Culturală Contemporană prin activitatea sa artistică (http://ionbolocan.ro/en/home-page/).

Mobile apps




Bucharest Museums
Cluj Napoca Museums
Bucharest Jewish Heritage
Constanta Museums