Please select your page

Un an de AICC

Totul a ȋnceput cu o idee: ce ar fi dacă am schimba noi modul ȋn care suntem priviţi? Ce ar fi dacă am arăta tuturor că suntem o ţară cu bogăţii culturale ce merită cunoscute ? Ce ar fi dacă i-am ȋnvăţa şi pe ceilalţi că, respectânu-şi ţara, se respectă pe sine ?

Aşa a luat fiinţă Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC).

Principalele proiecte derulate de AICC sunt Romanian Letters şi Statui de daci.

1 Romanian Letters

Portalul Romanian Letters propune zilnic trei recomandări de link-uri externe, grupate în trei categorii: “Oameni şi evenimente”, “Locuri şi muzee”, respectiv “Vin şi gastronomie”. Toate articolele alese au în centru un “subiect românesc”, fie că e vorba de personalităţi celebre sau de figuri uitate, de reţete tradiţionale sau de restaurante moderne, de obiective turistice importante sau de locuri care aşteaptă încă să fie descoperite. Scopul Romanian Letters  nu este de a arăta că ţara noastră este mai bună sau mai rea decât oricare alta, ci doar de a-i preţui unicitatea. Vrem să redescoperim România strop cu strop, poveste cu poveste, literă cu literă.

Luna aprilie a ȋnsemnat lansarea oficială a proiectului Romanian Letters, care a avut loc la galeria de artă Elite Art Gallery. Ȋnconjuraţi de colaboratori, prieteni şi reprezentanţi ai presei, ne-am prezentat viziunea şi obiectivele. Ȋn plus, evenimentul a fost un prilej de a cunoaşte oameni care cred ȋn proiecul nostru şi care ne ȋmpărtăşesc credinţa ȋntr-o Românie fără stereotipuri.

Pe 25 aprilie, Romanian Letters a mai organizat un eveniment, de data aceasta mai puţin formal, la wine bar-ul “1000 de chipuri”. Ȋn cadrul evenimentul, am prezentat din nou ideile care au stat la baza iniţierii proiectului, iar pe invitaţii noştri i-am invitat să participe ȋntr-un experiment video. Practic, i-am filmat ȋn timp ce ne povesteau despre locurile din România unde se ȋntorc cu drag şi despre românii care ȋi fac mândri.

Apariţia proiectului Romanian Letters s-a bucurat de o remarcabilă acoperire mediatică. Interviuri oferite de membri ai echipei Romanian Letters pot fi consultate la următoarele adrese:  http://romanianletters.ro/ro/blog/746-cauta-romania-la-ea-acasa (interviu pentru radio România Actualităţi),   http://romanianletters.ro/ro/blog/570-interviu-radio-romania-international (interviu pentru RRI),  http://romanianletters.ro/ro/blog/601-interviu-la-radio-lynx (radio Lynx).

O atenţie constantă o acordăm comunicării prin social media. Pe lângă actualizările curente, am lansat şi o campanie special gândită pentru Facebook: la intervale regulate, am postat pe pagina noastră o imagine personalizată cu câte o ȋntrebare referitoare la România (“Care este personalitatea ta preferată din România?”, “Care este locul tău preferat din România?”, “Defineşte România ȋn 3 cuvinte”).

Romanian Letters este un mare suporter al vinurilor româneşti, aşa că am participat, ȋn calitate de parteneri media, la degustarea de vinuri organizată de crama Avincis la wine bar-ul 1000 de chipuri (27 septembrie).

Tot ȋn luna septembrie am iniţiat unul dintre cele mai importante proiecte Romanian Letters: ȋn urma unui parteneriat cu radioul Activ eFeM, realizăm şi o emisiune radiofonică săptămânală, unde ȋncercăm să promovăm oameni, proiecte şi evenimente din România. Emisiunea Romanian Letters ȋşi doreşte să prezinte o Românie firească. Ȋntr-o atmosferă relaxată, vrem să descoperim adevăratele comori ale României: oamenii frumoşi, proiectele originale, vinurile bune şi poveştile mereu vii.   Emisiunea poate fi ascultată pe frecvenţa 92, 7 FM sau prin live stream pe site-ul radioului (http://activefem.ro).

2. Statui de daci

Statui de daci este un portal care ȋşi propune să aducă la cunoştinţa pubilcului statuile de daci realizate de sculptori romani. Este vorba de lucrări realizate ȋn timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane. Statuile, care ȋi prezintă pe daci ȋn ipostaze impozante, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian, de la inaugurarea căruia se ȋmplinesc anul acesta 1900 de ani. Astăzi, aceste statui se află în diferite muzee celebre din întreaga lume. Astfel, ele pot fi văzute în expoziţii din Paris, Versailles, Florenţa, Londra, New York sau Ierusalim. Portalul prezintă fotografii şi descrieri ale statuilor, precum şi detalii despre locurile în care acestea se află. Proiectul este realizat ȋmpreună cu dr. Leonard Velcescu, devenit preşedinte de onoare al ICC, autor al studiului “Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică”. Aceasta a fost lucrarea cu care cercetătorul şi-a obţinut ȋn anul 2000 titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études (Sorbona).

Primul eveniment important organizat sub egida Statui de daci a avut loc ȋn perioada 9 – 23 iunie 2012, la Muzeul Municipiului Bucureşti (cunoscut şi sub numele de Palatul Şutu), la kilometrul 0, ȋn centrul Bucureştiului. Atunci, bannere cu fotografii ale statuilor de daci au străjuit Palatul Şuţu timp de 3 săptămâni.

Impulsionaţi de feedback-ul pozitiv venit din partea comunităţii strânse ȋn jurul nostru pe Facebook, am iniţiat campania de strângere de fotografii “Ajută-ne să-i aducem pe daci acasă”. Campania a durat şase luni, timp ȋn care români din toată lumea ne-au trimis poze cu statui de daci ȋntâlnite ȋn muzeele vizitate de ei. Fotografiile primite sunt postate pe site-urile noastre, iar cele mai reuşite dintre ele au fost transpuse pe roll-up-uri, ȋn vederea participării la expoziţii.

Un alt moment important pentru proiectul nostru a fost participarea la evenimentul “Descifrând Moştenirea Dacică”, ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a României, ȋn data de 24 octombrie 2012. Atunci a fost prezentat, ȋn premieră ȋn România, filmul documenar Decoding Dacia”, realizat de dr. Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston. Proiecţia filmului a fost urmată de conferinţa publică “Recuperarea Moştenirii Dacice – brăţările regale de aur de la Sarmisegetuza Regia”, prezentată de Dr. Ernest Oberlander–Târnoveanu, Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României. Contribuţia noastră la acest eveniment de o incontestabilă relevanţă istorică şi culturală a constat ȋn expunerea unor roll-up-uri, cu inaltimea de 2 metri, cu imagini ale statuilor de deci.

Luna decembrie a fost una plină de evenimente importante pentru noi. Seria acestora a fost iniţiată pe data de 11, când am organizat o nouă expoziţie cu imagini ale statuilor la Ateneul Român. Expoziţia a avut loc ȋn seara recitalului „Magic Mozart”, susţinut de Orchestra Medicilor.

Pe 12 decembrie, am organizat, ȋmpreună cu Biblioteca Academiei Române, o conferinţă bazată pe studiul lui Leonard Velcescu- “Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică”. La evenimentul desfăşurat ȋn amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu au participat Leonard Velcescu şi reprezentanţi ai Academiei, iar ȋn asistenţă s-au aflat şi participanţi la campania „Ajută-ne să-i aducem pe daci acasă”. De altfel, evenimentul a fost ȋnsoţit de o expoziţie de imagini ale statuilor de daci, printre care s-au numărat şi fotografii primite de noi ȋn cadrul campaniei. Ȋn plus, bannere cu imagini ale statuilor au fost expuse pe gardul ce ȋnconjoară complexul de clădiri al Academiei Române. Expoziţia out-doors poate fi văzută şi ȋn prezent.

Punctul culminant al anului 2012 - şi, totodată, momentul care ne-a adus cea mai mare bucurie- a venit pe 13 decembrie, când Academia Română i-a acordat preşedintelui de onoare al ICC, dr. Leonard Velcescu, premiul “Eudoxiu Hurmuzaki” pentru lucrarea “Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică”. Leonard Velcescu a primit distincţia ȋn cadrul unei ceremonii solemne, ȋn care au fost premiate personalităţi cu realizări ştiinţifice remarcabile. Premiile oferite de Academie sunt cu atât mai importante cu cât nu pot fi obţinute decât o singură dată ȋn viaţă.

Anul 2012, primul an de activitate al asociaţiei noastre, a fost unul care a fortificat temeliile proiectelor noastre şi care ne-a ȋnvăţat că nu este niciodată zadarnic să ȋţi susţii valorile şi identitatea. Tot ce am realizat anul acesta ne dă speranţa că vom reuşi lucruri cel puţin la fel de importante şi ȋn 2013.

Aplicatii mobile

Bucharest Museums